Doğu Akdeniz Üniversitesi Akademik Personel Sendikası

Rektör Osam Seçilmişlere Müdahale Ediyor

REKTÖR OSAM SEÇİLMİŞLERE MÜDAHALE EDİYOR

Rektör Prof. Dr. Necdet Osam personelin oylarıyla göreve geldiğini unutup yine personelin oyuyla göreve gelen dekan ve yüksek okul müdürlerinin iradesine müdahale ediyor.

Bilindiği gibi Sayın Rektör pek çok birim seçiminde açıkça veya dolaylı taraf olmuştur. Rektörün bu birimlere seçim sonrası da müdahale etmesi buradaki seçimlerin Rektörün beklentilerinin tam tersi vücut bulduğu görüntüsü çizmektedir. Ancak Rektörün demokrasiyi artık içselleştirmesi gerekmektedir.

Seçimin kazananı olur, kaybedeni olur ve seçim sonrası, öncesinde yaşanan her şey unutulup yola devam etmek bir erdemdir. Akademilerde ve uygar topluluklarda bu böyle olur. Tüm alanlarda ve özellikle üniversitede seçimi bir ölüm-kalım meselesine çevirmek yanlıştır. Daha da kötüsü seçim sonrası tartışmalara ve seçime taraf olmaya devam edip dekan ve yüksek okul müdürlerini bezdirmeye çalışmak demokratik yönetim anlayışıyla bağdaşmaz.

İlkleri yaşamaya devam ediyoruz. Sayın Rektör taraf olduğu seçimleri istemediği bir kişinin kazanması durumunda önce onu atamamakta ısrar ediyor. Uzun süre direndikten sonra gereğini yaparak atama yapan Rektör sonra da seçilmiş yöneticinin yardımcılarını atamamakta direniyor. Son aşamada Rektör artık seçilmiş kişinin yardımcılarını da seçmeye teveccüh etmeye başlamıştır.

DAÜ Kuruluş Yasası ile yüksek okul tüzükleri dekan ve müdürlerin yardımcılarını seçebileceğini açıkça belirtmektedir. Bunun dışında Sayın Rektör’ü seçen bir teamül vardır. Bu teamül DAÜ-SEN’in grevle elde ettiği bir demokrasi mevziidir. Bunu Sayın Osam’ın yıkmasına izin veremeyiz. İşte bu teamül, yasa ve tüzüklere ilaveten, seçilmişin kendi ekibini oluşturmasını da öngörmektedir.

 

Bu bağlamda Sayın Rektör’e çağrımızdır:

  1. Hiçbir akademik birimin seçimlerine müdahale etmeyiniz ve taraf olmayınız. Siz akademinin başısınız ve herkese eşit mesafede durmalısınız.
  2. Seçim sonuçlarını demokrasi açısından bir başarı olarak kabul ederek kazananı ve kaybedeni kucaklayınız ve aralarında kırgınlık varsa gidermeye çalışınız.
  3. Seçimde ortaya çıkan iradeye saygı göstererek Dekan ve Yüksek Okul Müdürleri’nin; aslında tüm seçilmişlerin atamalarına direnmeyerek bu atamaları hemen yapınız.
  4. Seçilmiş Dekan ve Yüksek Okul Müdürleri’nin kendi yardımcılarını seçmelerine müdahale etmeyiniz. Bu yardımcıları kendiniz seçmeye çalışmayınız. Seçim sonuçlarını kabul etmeyerek seçilmişleri bıktırmaya çalışmayınız.

Sayın Osam,

Üniversitemizin önünde çok ciddi sorunlar ve tehlikeler var. Öğrenci akışında sorunlar yaşanmakta, 2019 bütçesinde kaygı verici hususlar görülmektedir. Seçilmiş Müdür veya Dekan’ın atamasını zor sokmaya, bu seçilmişlerin yardımcılarını belirlemesine engel olmaya mesai harcamanız bizi kaygılandırmaktadır. Demokrasiyi tam olarak içselleştirmemeniz bizi kaygılandırmaktadır. Tamamen fuzuli bir şekilde üniversitede bu atamalar üzerinden bir huzursuzluk yaratmanız bizi kaygılandırmaktadır.

Bilvesile yukarıda belirtilen antidemokratik adımların uygulayıcısı konumunda olan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Tanju Besler Hocamızı bu yanlışlara alet olmamaya davet ederiz.

DAÜ-SEN

Bunları da beğenebilirsin